Saturday, November 22, 2008

Si "Be.." YanG PoYo!

I had a day trip to Gerik for my best friend's wedding. I feel sleepy and a bit tired from the journey but somehow I have to let things out before I go to bed tonight.

Question: How do you feel, when someone who has no idea about who you really are, accused you being a quitter?

I would be very angry and upset! Not to forget feeling so damn annoying..kalaulah boleh dicekik atau paling tidak pun menarik rambut si penuduh ala-ala adegan bergaduh dalam filem hitam putih..hmm..alangkah seronoknya!

I was being accused by my second boss (f.y.i aku ada 3 bos). Dia kata aku cepat give-up setelah aku tender resignation letter semalam..kalau pun betul aku give-up, kenapa tak cakap pada aku face to face? Kenapa mesti keluar statement pada orang yang tak berkaitan?? Kenapa tak tanya sebab musabab kalau memang aku give-up??

Aku dituduh sebagai quitter sebab resign dikala firm tempat aku kerja sekarang kekurangan staff. Aku dituduh begitu sebab dianggap tak dapat bertahan untuk membantu firm. I have my own reasons for quitting my current job. I could have explained to her what are the reasons. Tapi, apalah motifnya, nak explain something yang so simple to someone yang belajar tinggi tapi akal tak berapa nak cerdik a.k.a bengong!

Kalaulah dia kenal, siapa aku, mungkin statement, "eee..cepatnya give-up.." takkan keluar dari mulut dia. Kalaulah betul aku seorang quitter, aku dah lama cabut dari situ..mungkin selang sehari selepas kak izan. Kalaulah aku cepat give-up, satu kerja pun aku tak tau buat. Kalau aku cepat give-up, lintang pukang hidup orang!

After kak izan left, I took over her job. She was the secretary for architect & interior design deparment. Kerja dia sangat banyak. Aku kagum sebab dia antara staff super senior yang bertahan lama. Bila aku tahu dia nak resign, aku sangat takut sebab, somehow I knew, I would be her replacement. Mana nak buat kerja aku as my boss secretary cum personal assistant, rutin admin plus kerja-kerja kak izan..mampu ke? Ya, aku tak mampu..sangat banyak..I have to start from scratch! Sedar tak sedar, 6 bulan dah aku tingtong dengan kerja-kerja aku sekarang..and on 13.11.08, genap 8 bulan aku kat firm bos aku.

When my boss told me, she didn't want to hire any new admin staff, yes..I almost gave up. Aku sanggup kerja kat Mc'd. Tak kisahlah gaji sikit, janji hati tak sakit. Somehow, I withdrawn my err..childish decision..and I chose to stay. I took it as a challenge walaupun ianya sangat menyakitkan hati. Kerana mungkin ini doa yang ALLAH makbulkan untuk aku. Kalau sebelum ini, peluang kerja sebagai setiausaha amat payah aku dapat, this is the time for me to prove myself. Walaupun hampir setiap hari aku membebel pada diri sendiri, pada mak dan teman rapat, aku buat juga kerja-kerja seperti biasa kerana bekerja juga satu ibadah.

Accusing me, for giving-up that easily merupakan perkara bodoh yang kedua pernah orang cakap pasal aku. Pertama, sorang mamat yang baru aku kenal tuduh aku ego sebab tak mahu naik motor dengan dia. Both of them are equally stupid!!!!!

Aku memang tak boleh nak halang kalau orang nak tuduh aku apa sekalipun. Aku lebih rela dengar dia tuduh aku pemalas dari dia tuduh aku give-up. Malas tu selalu tapi give up, never ok!!

Bila marah aku belum beransur reda, perempuan itu interkom aku semata-mata...

Perempuan: "Huda, i can't found my calculator..i think pn. nafisah took it and forgot to give back to me..can u help me find it, please?

Aku: "Hah?"(sambil membebel di dalam hati, calculator pun, nak suruh aku cari ke? bangangggggggggg...)

She may have all the degrees but sometimes, she doesn't make any sense or in my humble word..mangkokkk! This is not an accusation, but it is the truth! :)

4 comments:

Kak Zue said...

Nurul letak jawatan ke? dah ada kerja lain?

MiSzEniGmA said...

ye kak zue..last end of dec 08. Alhamdulillah, rezeki sy masih ada di tempat lain.. :)

yun said...

hah...lepaskan geram kat sini eh...alamak..sorylah huda...tau xyah bgtau...sowy ek...nyway...tq ajar mencantikkan blog skit2..hehehe

MiSzEniGmA said...

bukan salah kamu la kembarku..sy yg patut thank you sbb bgtau. kalau tak, xde la post ni..muahahaha :)