Monday, April 4, 2011

BaD DaY

It's not easy to be a good child..but I'll never stop trying..the least I can do is to please my parents even if my heart screaming for help.

Last Saturday, I went to my ayah's brother's birthday. When I knew about the event, I didn't want to go. My mak knew I will never ever go. Unfortunately, I had too since my mom was going to Kelantan. So, being a nice daughter as always, I just went along.


Bila aku ternampak nama dan tempat majlis..terus hati jadi jahat.."bluekkkk!!..perlu ke buat setinggi-tinggi tingkat..eeishhh!!". Sampai ke tingkat majlis, siap daftar nama lagi.."amboi..poyo giler!!"..nama aku tiada dalam senarai, hanya nama alias (eja nama ayah aku pun salah..bongok!!)dan nab (nama mak aku zainab..bongok bongok bongok!). Si perempuan terus suruh kami ke meja 2. As I entered the room, I was..("what the!!!)..Apparently, there was a dress code. Ladies pakai baju ala-ala jubah yang kembang-kembang, yang memang in trend la sekarang and gentlemen pakai formal attire. Aku siap nampak cousin aku pakai coat lagi! Me? I wore my jean and my favourite blue dress. Nampak sangat la, orang yang tak dapat proper invitation kan..nevertheless, I looked beautiful as always..muahahaa..Sampai di meja..("siyesly, perlu ke aku duduk sini..mengadap muka-muka niii..arrrghhhh!!!). Dengan hipokritnya aku senyum sambil salam dan bertanya khabar..(sure huduh giler muke aku time tu..wahaha).

Ya, manusia yang paling aku tak nak tengok, akhirnya sampai..("argh..aku tak suka tengok muka ko!")..mata aku tak tentu arah..mana pun aku tengok, semuanya mendatangkan kebencian, semua pun aku benci..akhirnya, aku keluar ke toilet. Tak pernah aku lepak lama dalam toilet..hampir 20 minit aku menikmati kebersihan toilet. Bila aku masuk dewan, orang dah start makan. Lama aku melangut kat meja. I stared blankly at the table cloth, the silverware..("kalau la malaysia kene gempa, memang confirm aku masuk berita tengah malam ni..")..how I hated to be there. Selera mati..tapi disebabkan makcik aku sibuk la suruh aku makan, aku ambil juga la sepinggan kueteow. Bila MC keluar je, aku..("omjey..siyes ar dorang ni..arghhh!!)..First performance dari selected people i.e makcik a.k.a adik/adik ipar orang kaya, anak saudara orang kaya, cucu saudara orang kaya, bakal menantu makcik yang adik kepada orang kaya itu..bla bla bla..betapa aku bersyukur, aku belum habis makan time tu, so I was focusing on my plate rather than on the performance. Aku dengar je suara sorang-sorang nyanyi..ergh, I rather put on my iPod right there and then! Tangan ni dah gatal nak plugged in, tapi mak ayah aku tak ajar aku jadi sebiadap itu (they never taught me all the bad stuffs..) So, I took my time, enjoying my food..("ee..baik pasang je lagu dari korang menyanyi la wey!!"). Second trip to the ladies..another 20 minute in there..aku tak pernah rasa seronok duduk dalam toilet, tapi malam tu..seronok sungguh..hahaha..bila aku masuk balik, Nasir Wahab dah habis nyanyi dah ("mak aih..ada artis ke..duhhh~~")..second artist, adakah Rohana Jalil!! ("oo ni ke minah liplapliplap dalam toilet tadi..")..dia pun nyanyi la..("kalau aku dengar iPod, org perasan tak agak2?..tensen nyeeeeeee!!!!)..For the first time in my life, I didn't clap after each performances. Benci sungguh nurulhuda ye?.."ye sangatttttttttttt!!!"

Later I realized my ayah was absent..("mane plak org tue ni..aku dah la bosan, die leh blah plak!haish!!")..I must be bored to death, sampai bini orang kaya kajang tegur aku, "boring je muka Nurul?"..haha..senyum adalah jawapan yang paling senang..ngeeeeee ("ye. sangat2 bosan.nyampah.meluat!!!)...about 3 hours later, my ayah came to me and said, "jom"..("baru nak ajak balik skang!ergghhhh!!!")..another round of salam-salam..and when I turned to my right, I saw those faces..and they saw me too..my ayah went to salam with them but not me, I just walked away..

We sat quietly while heading back home. Betapa aku benci malam itu. Aku benci berada disekeliling manusia-manusia itu. Kalau tak kerana ayah, aku tak ingin ke sana. Selama ini, aku memang sedar, kedudukan kami memang tak setaraf dengan mereka. Keluarga aku seolah-olah terpinggir dari sebarang keraian sebelum ini. Tapi kami tak rugi apa-apa. Kami tak kisah pun. Aku tak malu walaupun kami tak "sekaya" mereka. Aku tahu, sekaya mana pun manusia-manusia itu, akhirnya, dimamah ulat juga. Betapa aku benci melihat gelagat mereka. Malang bagi aku, mereka wali aku yang sah! Bilalah kebencian ini akan berakhir..mahukah aku menoktahkannya?

11 comments:

aeryn mummy aiyris zarra said...

kitya bako je, nak?

MiSzEniGmA said...

whats up with u la..sume pun nak bako..haha

Anonymous said...

ala..enjoy je la.kalau takde org2 cenggitu tak meriah pulak pentas dunia ni..ye dak?-ummi damia tulis-

MiSzEniGmA said...

ye la ummi nye...kalau dah pakat dok nyanyi "bila larut malam" xmeriah lg ke?hahahaha

Kak Zue said...

dah lama tak masuk blog sesapa...dapat rasa macam mana nurul rasa..I have my own bad day tapi mmcam ainil kata..enjoy jer laa ...walau hati sakit.

MiSzEniGmA said...

org lain bley kot kak zue..sy xleh gitu..hehe

Nursahida kalis said...

sabo la yea.....cool ok!!!

ASAZ said...

kaya itu ada kaya harta, kayak ilmu, ada kayak hati

MiSzEniGmA said...

thanks sahida & asaz..thanks for reading :)

HeNRieTTa JoSe said...

Byk2 la bersabar...i used to have my own bad day....but now, i come out of it...u'll overcome one day...n surely, much better than them...take care yea...

MiSzEniGmA said...

thanks henrietta..i hope so too :)