Wednesday, June 11, 2008

oRi vs BoGuS

It's been awhile since i last updated my blog. I really miss my blog. I have so many things happening right now and i kind of stuck in it! I have so many notes to share but i don't have much time as i used to have. I only can manage my blog, once i reach home..but when i'm home, all i want to do is to have a good rest....Fortunate for you people, tonight i've decided to give you, something to read or think about..hehehe

Sri Hartamas..what is the first word that appeared in your mind, when you heard of it? Me.."jauh laaa.."and the second one.."eee..tempat orang kaya tu!". Apparently, i'm right. It is far from my home and you can see lots of rich people. Well, i don't precisely know how rich they are but, you can tell when you see the car that they are driving! Currently as most of you know, i'm working in that area. Hari-hari aku akan berjalan di tepi koridor sebuah butik handbag berjenama. Selalunya, aku tak pernah ambil tahu berapa harga seunit handbag itu. Tetapi apabila aku terpaksa menunggu teman sepejabat pada hari sabtu, aku pun mengintai ke dalam kedai. Ya, harganya melebihi gaji aku sebulan, sebelum dan selepas ditolak epf & socso!

There's nothing surprise about it,kan? With a price like that, tak semua orang mampu dan sanggup membeli handbag original. Bersyukurlah kerana banyak imitation handbag boleh didapati di pasaran dengan harga yang jauh lebih murah..hahaha. You still can be fashionable even with a fake designer handbag! Mungkin ada yang fikir, "kalau dah tak mampu nak beli yang ori, tak payah la nak melaram dengan yang tiruan!". Lantaklah kan, duit orang. Suka hati dia la ori ke tak, janji vogue!!! Do you think that designer stuff are meant only for those who made 5 figures a month? Celebrity? Royalty? Bini menteri?? I said no, no, no!! As long as you are willing to sacrifice your appetite, everyone can buy it. Kalau korang pandai & rajin berjimat cermat, kesabaran korang pasti berbaloi. Tapi macam aku, selera makan memang tak pernah putus dan tabungan adalah untuk projek yang lebih besar, sebuah beg tangan Channel yang tiruan sudah cukup untuk dibuat koleksi (tetapi beg itu sudah tiada lagi kerana telah dikebas oleh si tuuuuuuuuuuuuutttttt...). Aku mengaplikasikan pepatah, "ukur baju dibadan sendiri". Kalau susah sangat nak beli handbag Lv yang mencecah harga ribuan ringgit, beli sajalah yang tiruan. Peduli kata orang. Janji hati kita berkenan,kan?

Jangan berasa rendah diri kerana anda mempunyai koleksi handbag tiruan yang disimpan rapi mengikut warna dan jenama. Sungguhpun tiruan, anda beli dengan wang titik peluh anda sendiri. There's nothing wrong to look and feel good even with your fake Coach! Aku tak kisah membeli jenama tiruan, asalkan kualitinya bagus dan harganya mampu aku bayar. Not everyone were born as angelina jolie's daughter or siti nurhaliza's little sister! Beli apa yang termampu. Jangan terlalu ikutkan rentak orang yang berkemampuan berbelanja mewah. Janganlah pula berasa dengki melihat fazura bergaya dengan tas Lv nya keluar masuk court! Semua itu hanyalah untuk kepuasan dunia semata-mata. Bersyukurlah dengan apa yang korang ada ok!!

Working in a rich and famous environment (i'm not quite sure how accurate this statement is..) does make me feel a bit awkward. It is totally new for me. Mungkin tak semua orang yang aku nampak kaya tapi kerana persekitaran dan pergaulan, they just have to adapt and eventually, they live the life of rich and famous! I used to love watching a cooper but now, i don't even bother, unless if the driver is really cute..! I get to see mini cooper everyday..sebab ada satu cooper warna merah park betul-betul depan tangga ofis...err..and the driver is not cute..ahaha. Walaupun aku dapat tengok bag Lv, Channel, Coach hari-hari, tapi tak timbul pula niat aku nak beli satu yang betul-betul ori. Asalkan cantik, harga rm10 pun orang boleh kagum. Ya, itulah prinsip aku..

To me, the most important thing is to have original personality, original family and original friends. Because our inner heart, family & friends could never be imitate by anyone! :)

7 comments:

miss said...

erk..saye suke satu brand tu je..sbb tu je sy mampu beli..n u noe me la kan..aku xtau nk beli byk2 brg..i'll stick to 1..until die lunyai..ahhaah...

MiSzEniGmA said...

ye, aku tau sesangat style ko..uhuhu

aeryn said...

err..min rasa kan.. lebih baik kita beli barang yang takde brand but yet cheap,cute and long lasting rather than beli yang tiruan tapi tak tahan lama and imitated..people will get very annoyed actually to see that things, pendek kata, beli ikut kemampuan diri, betul?
hhehehehehe
lagi satu, kita sama (in the sense of makan tak leh nak berjimat)

kuang3

MiSzEniGmA said...

to me, as long as bende tu cantik imitate or without brand..asal mampu, blasah je. ye, agak rugi kalau makan berjimat..hahaha

KZue said...

nurul...benar apa yang anda katakan..ahaks...lantakler org nak kata apa ...kalau suka..beli dan ada duitnyer beli jer laa ..ehehe tak ori pun okey ...bukan nak tipu org kita jual balik dgn harga mahal maa...kita guna sendirik...my 2 cents thought!

MiSzEniGmA said...

hahaha..betul tu kak zu! kite yg nak gune..sukati la kan

Ainil said...

nurul,hi long time no hear..pd pdgn akak la kan,ini pdgn i je la..suka ati i nk tulis ape..bukan material je ade yg ori dan celup.Manusia pun sama gak..muahaha..leh ke gitu?Kadang2 ade waktu2nya, dialah org yg memang kita kenal..elok je..menyenangkn, tp kadang2 plastik jugak.Ntah la..fikiranku bercelaru..!