Thursday, July 30, 2009

HaRiLaHiRSaYa

Today is my 27th birthday. I was born at the Hospital Besar Kuala Lumpur, Friday: 1430 pm (approximately)..bersamaan 8 Syawal 1402 :)


My parents decided to name me, NurulHuda (bukan Nurul Huda or Nurulhuda..my ayah is sooo particular about my name spelling..erghh..). How much did I weight, tidak dapat dicatit di sini kerana sijil beranak tiada waktu blog ini ditulis. Mak kata, aku tak semontel akak, rambut ala-ala curly tapi tidak mencapai tahap mi instant..hahaha..

Kehidupan sebagai anak bongsu dari tiga beradik, tidaklah seronok seperti yang sering dibayangkan. I was six years younger than my sister and five years than my brother. Kakak aku memang pembuli setia. We couldn't get along until I was 14! How I hated her..ya, tersangat-sangat!! Aku rapat dengan abang..selalu juga aku join dia main dengan geng-geng dia. Dia pernah kena marah sebab aku jatuh masa main dengan dia..hahahaha..Me and my brother, we can get along (until today) pretty easy. Abang aku memang sempoi+sengal..sampai sekarang pun..hahahaa..Whereas, my sister, kalau dulu dia macam monster incorporated, sekarang ni, aku dengan kakak bolehlah masuk kategori kamceng+geng bersekongkol..muahahaha. Sepanjang hidup, aku hanya dapat satu libasan tali pinggang sahaja, berbanding kakak dan abang..haha..kena libas pun masa darjah 4 sebab terkuat tutup pintu (motif kan?!).

When it comes to education, aku menghadapi pressure yang err..agak dahsyat la. Ini disebabkan, my sis and my bro agak cemerlang dalam akademik. So, off course the father pun expect his youngest child to follow her sister and brother foot steps kan..itu yang selalu terpacul.."hah..kalau fail kahwin!" (motif tak bapak aku..eeeeeeee!!!). Aku memang a bit slow, and memang tak patut kalau nak compare dengan makhluk yang dua itu..hahaha..but in the end, I managed to enter university and graduated..Alhamdulillah :)

Jati diri semenjak kanak-kanak..hmm..tak ingat la..haha..yang aku tau, aku memang agak tomboy. Aku tak suka pakai skirt, mini skirt, baju kurung...seluar pendek, jeans and t-shirt merupakan pakaian rasmi. Aku pernah menangis sebab kena paksa pakai baju yang ala-ala girlie pergi kenduri pak andak aku..hahaha..personaliti aku time tu...aku memang low self-esteem, paling rendah+kurus among my cousins, memang tak reti nak mingle around..

As a teenager..still low, low..low giler self-esteem..hehe..pemalu, pendiam..mengalami konflik mencari identiti..hahahahahhaha..only one word can describe my life as teenager..err..puaka..hehe..oo..tidaklah begitu horror..tapi zaman remaja aku tak bestlah..biasa-biasa saja. Family, especially my parents were very protective. Aku memang susah nak dapat restu diorang kalau nak pergi rombongan ke camping ke..bosan..semuanya tak boleh. Kemana pun, mesti dengan family..erghh..jiwa remaja, mestilah nak memberontakkan..aku mencapai tahap ketinggian melebihi sepupu-sepupu yang aku tak suka sekarang..hahaha..ngeee

Menganjak ke usia yang agak dewasa..aku semakin matang. Semakin diberi kepercayaan oleh mak ayah. Personaliti semakin errr..menyerlah?hahaha..tidaklah sampai bersinar bergermelapan, tetapi ada peningkatan dari segi keyakinan diri, which I am very grateful. Lebih menyayangi diri, keluarga dan teman-teman (bukanlah sebelum ni aku tak sayang, baca betul-betul ya..l.e.b.i.h m.e.n.y.a.y.a.n.g.i..). Lebih menghargai dan memahami konsep kehidupan yang orang kata macam roda. Lebih menikmati dan mensyukuri setiap degupan nadi yang dipinjamkan oleh ILAHI..segala-galanya lebih :)

Alhamdulillah, ALLAH masih memberi aku kesempatan untuk terus menjalani hidup pada usia sebanyak ini. Harapan aku, agar aku akan menjadi lebih matang, tabah dan positif. Thank you for all the wishes and also your prayers for me. Aku aminkan semuanya..aminnnnnnn :)

Nota: This blog has been delayed for a week. Tengah-tengah update (on my birthday..) bos cakap, "nurul, i think you and jiha kena balik lambat la....". Blogger problem, sudahnya hari ini (07.08.09), barulah boleh siapkan blog...thank u!!

6 comments:

Benedict Bernard said...

happy birthday nurul cayank! muah!

MiSzEniGmA said...

pokcik ben..kamsamida.. :D

aeryn said...

happy birthday yong! hehehe baru baca blog nih

MiSzEniGmA said...

thanks min :)

Kak Zue said...

Happy Belated Birthday Nurul..sory lambat wish :)

MiSzEniGmA said...

thanks kak zue :)