Thursday, January 24, 2008

i'M oNLy huMAn!

Today i would like to blog about human being. Well, i don't have a degree in human behaviour..or a Phd in human pschology. Human being is a unique subject to discuss! Takkan la aku nak blog pasal chimpanze plak walaupun binatang tu agak kiut! Basically, apa yang aku nak citer ni based from my own experienced, observation, pengalaman korang plus some information from books and magazines that i read. Cerita perihal manusia yang pelbagai ragam dan kerenah. Bersyukurlah kengkawan sekalian, kerana kita dilahirkan sebagai khalifah ALLAH swt...
Manusia yang menggembirakan. How many of you are in this category??Bertuah la kalau aku masuk kategori ni. Manusia jenis ni, ramai orang suka & sayang. Mereka menyenangkan hati orang lain. Mereka mampu menceriakan keadaan. Mereka mampu meredakan kemarahan. I think they have a gift to make other people happy. We will feel warm whenever we are surrounded by this type of people. Jadilah orang yang boleh menggembirakan orang lain. Biarlah orang senang setiap kali kita bersama mereka. Jadilah isteri / suami yang boleh menggembirakan hati pasangan korang. Jadilah anak yang boleh menggembirakan hati parents korang. Jadilah rakan yang boleh menceriakan kawan korang yang lain bila mereka rasa sedikit down.



Manusia yang mengelirukan. They don't know what they want. As a result, we as well may not what they really want! Memang emo kalau korang ada kawan camni. Tapi sebab dah declare kawan, suka tak suka, kena accept la kan! Manusia macam tak la susah sangat nak handle. Just be patient, eventually they will come around. Cubalah nasihat apa yang patut kalau korang ada kawan kategori ni. Maybe diorang ni terlalu banyak sangat problem..tak nak plak share ngan korang..natijahnya, jadi la manusia yang confused! So, kalau korang rasa, korang ni jatuh dalam manusia yang keliru, better do something about it..

Manusia yang sangat annoying. Don't we all just hate this type of people! Ye, aku sangat berharap aku tidak pernah dan tidak akan jadi manusia yang mengjengkelkan. I don't know about you, but i've seen a lot of annoying people at my workplace. Job aku ni memang selalu encounter dengan manusia kategori ni. Almaklum kerja yang customer related camni la! Apa yang korang buat bila terpaksa mengadap manusia annoying?? Aku selalu anggap diorang tak wujud pada saat dan ketika itu. Aku anggap mereka ni ibarat angin busuk yang berlalu sepi..what's really annoying is, when you have to face the same person that really irritates you everyday!! (Aku tak la ngadap muka samy vellu hari-hari, tapi aku rasa dia termasuk dalam kategori manusia annoying..satu malaya sure setuju!hahaha...)

Manusia yang drama queen. Doesn't matter if you are a male or female. Kalau dah dicop drama queen, tu dah kira poyo tahap kronik! Ada sorang dua makhluk ALLAH yang aku kenal, memang famous dengan skrip yang aku dah boleh hafal jalan ceritanya. Orang macam ni, memang expert mereka-mereka cerita. Yang tak ada, diada-adakan. Yang salah, dia betulkan. Hal yang simple pun, nak kecoh lebih! They are so good with their facial expressions. Kadang-kadang aku pun terpedaya dengan lakonan berkesan diorang. Cukup terror bab-bab minta simpati orang lain. They think they are so damn good in everything. Always me, me..me!!Alo drama queen, not everything in this world, evolves around you!
Manusia yang degil. Argh..rasa macam nak hantuk kepala diorang kat dinding! Nasib la korang tak macam tu,kan? Tak salah la nak jadi manusia degil tapi berpada-pada la. Degil sangat pun, orang naik menyampah. Aku paling emo kalau orang yang degil sangat nak dengar nasihat. Kita cakap elok-elok pun, tak nak terima. Diorang rasa, diorang betul. Diorang fikir, diorang best sangat gamaknya!! Kalau budak-budak, ok la..ini dah tua bangka tak sadar diri..apa kes?!! Bukan ke korang sepatutnya matang dan boleh menerima nasihat dan teguran dari orang lain? Awat la nak ketegaq sangat? Pernah dengar tak, "as stubborn as a donkey"?. So, kalau korang degil, sama la macam donkey..hehehe
May i quote a phrase that i get from a novel that i read, "every person is as deep as a well". Memang agak sukar kita memahami sifat manusia. Adakalanya, semakin lama kita mengenali seseorang, semakin sulit untuk kita fahami isi hatinya. Mungkin kita tak sedar kelemahan yang ada pada diri kita. So, try not to be judgemental with others. We are all individual in our very own way..that's just the way we are!

4 comments:

aeryn said...

huhuhu

bahaya blog yong ni..dibaca dek samy vellu sat g kang..kena band plak
huhuhu

MiSzEniGmA said...

hehe..die bz pk auta nak naik tol la..xde maknenye nak bace blog2 ni!hahahaha

Ainil said...

kita toksah citer kawan2 je..suami pun sama gak! semakin lama kita idup dgn dia, semakin byk pe'el diorg tu! mcm budak2 pun ada! gggrrrrrr!!!!ops...ter emo lak..

MiSzEniGmA said...

hahaha..kalau dah jadik suami, diharap puan beristighfar la bebanyak..