Monday, February 8, 2010

Sshh..

"When I'm talking, can you just s.h.u.t.u.p!!".


Does that sound too harsh? Depends on how you say it..haha..


Hukumnya ialah: bila seseorang sedang bercakap, di harap anda dapat memberikan kerjasama, iaitu dengar, dengar, dengar dan jangan cuba menyampuk!

Kita dengar rungutan, permasalahan orang setiap hari. Masalah besar, isu yang remeh..tak kiralah, asalkan orang itu dapat meluahkan rasa yang terbuku di hati. Kita menjadi pendengar yang cuba memahami apa yang cuba disampaikan. Namun kadang kala, si pendengar mahu juga didengari..

Mungkin si pendengar tidak memahami konsep, "it's not your time to speak up, it is mine..save your words to some other time..". Marilah kita beranggapan, si pendengar juga mempunyai isu yang hendak dikongsi. Apabila si pengadu mula bercerita, si pendengar pun mulalah nak bercerita sama. Si pengadu cakap itu, si pendengar cakap ini. So, siapa yang dengar siapa sekarang? It is frustrating,kan?

Confession: Sometimes I cannot be a good listener. I tend to talk, talk and talk. I know, it is annoying. I thought, since me and the other person is in the mood for sharing, I might as well expressing my own issues. It appears that I've chosen the wrong time to do so..sorry, my bad!!

Kesimpulan: Tak kiralah betapa besar isu/masalah anda NurulHuda, bila orang mengadu/meluah rasa, fahamilah bahawasanya, dia tidak mahu mendengar permasalahan anda. Dia hanya mahu didengari dan dimengerti. Kalau kamu mahu mengadu, find your own time and slot. Call/email/sms to that particular person. Jangan sibuk nak menyelit perihal kamu bila orang mengadu. Just focus on that person and that person only! Haven't you learned anything yet NurulHuda??

Response: Ok..noted..I'll do that.. :p

5 comments:

aeryn said...

benci dgn org macam tu. kita panggil diorang sellfish spesies.

im not in that group am i? hahaha

MiSzEniGmA said...

hoho..no3 u r not :)

Anonymous said...

ya..agreed..but..the things that you said 'bout 'you' being 'not being a good listener' not really la...you're a good listener.. tenkiuuuuuuu.... k.ida

MiSzEniGmA said...

sweet nye kak ida..thank u..muah2 :)

Anonymous said...

kak ida jela yg sweet ye.....huhuhuhuhuhu...heheheheh